Fursten av Niccolò Machiavelli

av averin

Detta är veckans läsning, bland annat. Niccolò Machiavelli (1469-1527), var en filosof, statsman och historiker. Hans berömda bok, Fursten, skrevs 1513 (finns de som säger att den skrevs redan 1505), efter att han på nära håll hade studerat de mest framträdande personerna inom europeisk politik. Ledare har alltsedan dess vänt sig till Machiavellis text för att förstå hur makt egentligen fungerar, för att låta sig utmanas och inspireras.

Har länge velat läsa denna bok och nu får jag ett gyllene tillfälle då den ingår i min kurslitteratur för mina renässansstudier. I reflektionerna i inledningen av boken kring nyöversättningen kan man läsa följande;

Rapmusikern 2pac Shakur sköts till döds i Los Angels den 7 september 1996. Han hade inför vad som kom att bli hans sista skiva bytt namn till Makaveli efter att ha läst Fursten under en fängelsevistelse. 2Pac, som menade att pseudonymen Makaveli uttryckte ‘raw emotion’, hade lätt att relatera till innehållet i Machiavellis skrifter – han fastnade för attityden, synen på sin nästa och våldet. Steget från renässansens italienska tumult till arga unga svarta män på den amerikanska västkusten 500 år senare tycks oförskämt enkelt.

Som sagt, dags att slänga sig in i boken och bara njuta av detta storslagna verk. Förhoppningsvis uppfyller den mina förväntningar. Ni där ute som redan läst Fursten, vad tyckte ni om den?