Säng och plugg

av averin

Idag blir det pluggande i sängen. Orkar inte röra mig härifrån, så just nu sitter jag och ser klart på Henry V filmen, sedan blir det jämföra lite med orginal pjäsen för att sedan svara på en drös udda frågor om pjäsen.

Henry V som pjäs är lite annorlunda om man tidigare inte läst Skakespeares historiska pjäser. Detta är sista delen i en trilogi där Richard II, Richard IV Del 1 och Richard IV Del 2 ingår. Det är fler långa tal än i andra pjäser och den är väldigt glorifierande över Henry V (Henrik V på svenska). Dock har Shakespeare, medvetet eller inte, inte gjort Henry V karaktär lika machiavellisk som i verkligheten. Henry V var en grym kung som inte tvekade att döda alla fångar de tagit efter/under ett slag.

Men som sagt, är du intresserad av Shakespeare och tidigare bara läst/sett hans komedier eller tragedier, rekommenderar jag att du även testar hans historiska pjäser. De är ofta en utmaning och är du bra på engelska rekommenderar jag att du läser antingen The Arden Shakespeare upplagan eller Oxford Group, då dessa är så nära orginalet som det bara går. Sedan efter det kan man läsa på svenska och så ser man skillnaderna, för det är emellanåt stora skillnader när det kommer till hur saker och ting har översatts.