Särbehandling

av averin

Roman Polanski gripen för sexbrott, löd en av mina blogginlägg för några dagar sedan. Det handlade om att regissören Roman Polanski gripits i Schweiz i väntan på att bli utlämnad till USA, där han varit efterlyst sedan 1979 för att  ha haft sexuellt umgänge med en 13-årig flicka.

Idag kan vi läsa i DN att flera kändisar anser att han ska särbehandlas p.g.a. att han är ett geni till filmskapare och en av vår tids största sådana.

Kan Roman Polanskis livsgärning som filmskapare ursäkta att han för 32 år sedan drogade och hade sex med en 13-årig flicka? Journalisten Katarina Wennstam tycker inte det, men ser att manliga geniförklarade konstnärer kan komma undan med nästan vad som helst.

Inga ska särbehandlas p.g.a. att man är någon ”viktig”. Vare sig man är president, kung eller ja filmskapare ska man stå till svars till vad man gjort och följa de lagar som existerar. Börjar vi särbehandla personer efter yrkestitel faller ordet demokrati helt och hållet.

Polanski är fransk medborgare och i Frankrike särbehandlar man tydligen gärna sina konstnärer:

Brittiska the Guardians Jon Henley menar att just Polanskis hemland Frankrike har en lång tradition av att behandla sina konstnärer lite annorlunda än vanligt folk.

Något jag tycker är helt galet. Varför ska de särbehandlas för? Varför är de mer värda än alla andra?

Ett av argumenten som kommer fram i artikeln är detta:

Han förlorade sin mamma i Auschwitz och senare sin gravida fru, Sharon Tate, i ett brutalt och mycket omtalat mord. Hans mörka bakgrund har ofta ansetts ha relevans för hans oomtvistat viktiga konstnärskap. Flera av hans försvarare anser också att den mildrar hans kriminella handling.

Varför i hela fridens namn ska detta mildra hans kriminella handling? Alla människor i världen har haft det jobbigt med något, vare sig det är att ens familjemedlemmar dödats eller liknande. Detta väger inte tyngre hos honom, bara för att han är känd. Alla och då menar jag ALLA måste stå till svars för vad de har gjort, även om det är 30 år sedan.

Läs gärna artikeln DN har skrivit, ett väldigt intressant ämne och högaktuellt.