Boktipset

av averin

Tänkte att jag varje vecka skulle rekommendera en bok av något slag. Det kan vara allt från romaner, biografier, essäer, historiska böcker till faktaböcker, i stort sett allt. Jag kommer inte att göra någon längre recension eller liknande om böckerna, utan var och en får skaffa sin egen uppfattning. Se mer detta som en liten tipshörna på diverse litteratur som finns där ute. Först ut är en bok skriven av Peter Olausson, Faktoider: försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar.

https://i2.wp.com/www.faktoider.nu/img/faktoider_boken.jpg

En faktoid är något som ser ut som ett faktum, men som inte är det – alltså en myt, en osanning. Då vi följer Peter Olaussons outtröttliga jakt på sanningen får vi bl.a. veta att Einstein visst hade utmärkta skolbetyg, att Alströmer inte var den som fick oss att äta potatis och mycket mer.

Första gången jag kom i kontakt med ordet faktoid var under mina historiestudier på Linköpings Universitet. Det universitet där mannen som myntat begreppet faktoid, Martin Kylhammar är professor vid Tema Kultur. En professor jag haft äran att ha som föreläsare flertalet gånger inom diverse studier.

En bok för dig som gillar att läsa om myter och få svar på saker ifall de verkligen är sanna. Nedan några få exempel på osanningar:

  • Att strutsar stoppar huvudet i sanden för att inte synas
  • Att vinkorkar andas
  • Att Kristian Tyrann kallades Kristian Den Gode i Danmark
  • Att det finns bly i blyerts
  • Att Cajsa Warg sa: ”man tager vad man haver”

Finns att köpa hos Bokus för 42:- och hos Adlibris för 41:-. Du kan även läsa mer om faktoider på hemsidan om just faktoider.