Gertrud Käsebier – The Crystal Gazer

av averin

The Crystal Gazer är en fotogravyr från 1904, ett fotografi som flitigt har använts av art directors världen över under många år. Jag tycker att fotografiet tydligt visar de intentioner Käsebier hade med sitt porträttfotograferande. I många av hennes fotografier som t.ex. Blessed Art Thou Among Women ser vi de porträtterade i avslappnade poser, i ett så naturligt ljus som möjligt. Käsebier betonar lekandet mellan det ljusa och det mörka i sina fotografier.

Det mjuka fokus som Käsebier använder sig av är något som var vanligt inom piktorialism som är den genre Käsebier kan kategoriseras inom. Hennes fokus läggs även på de porträtterades uttryck och deras individualitet, men även deras spontanitet. Spontanitet var något som var viktigt inom piktorialismen. Det studerade fotografiet känns väldigt spontant skulle jag vilja säga genom att flickan böjer sig ner för att titta in i kristallkulan.

Något mer som är intressant med Käsebiers fotografier är att hon ofta tillåter sitt objekt i fotografiet att fylla ut hela bildrutan så att det blev väldigt lite utrymme kvar runt kanterna i fotografiet. Att fylla ut bildrutan ger en annan känsla av de porträtterade, än när det är mer luft runt omkring. Betraktaren får komma närmre inpå på något vis och fotografiet får mer kraft i sig.